De leukste overdekte markten in Valencia

Valencia barst van de gezellige markthallen waar de locals hun boodschappen voor verse producten doen. De ene overdekte markt is nog mooier dan de andere en ze hebben allemaal wel iets speciaals waardoor een bezoekje aan onze top 5 overdekte markten in Valencia zeker op jouw bucketlist thuishoort! In deze blog nemen we je mee op tour langs alle lokale lekkernijen die je in de verschillende markthallen van Valencia kunt proberen.

Als je in Spanje groente eet, dan zul je al snel proeven dat deze in vergelijking met Nederland veel smaakvoller zijn. Wanneer je boodschappen gaat doen in een van de vele overdekte markten in Valencia ben je er zeker van dat de producten vers zijn. Waan je tussen de locals, bestel een kilo sinaasappels in je beste Spaans (un kilo de naranjas por favor) en geniet van alle kleurrijke stalletjes om je heen!

Als eerste in dit lijstje moet natuurlijk de grootste en bekendste overdekte markt van Valencia genoemd worden: Mercado Central.

Mercado Central

Mercado Central in het oude stadscentrum van Valencia is in 1914 ontworpen. Een aantal jaar later in 1928 vond de officiële opening van deze overdekte markt plaats. De markt ligt op een druk bezocht toeristisch plein. Het zal je daarom ook niet verbazen dat veel toeristen deze bekende markthal in Valencia weten te vinden. Door de grote hoeveelheid aan kraampjes kijk je echt je ogen uit wanneer je op zoek bent naar lekkernijen in deze markthal. In deze markt vind je maar liefst 959 stalletjes!! De kleurrijke buitenkant en mooie architectuur van dit gebouw maken dit een bezienswaardigheid in Valencia die je zeker gezien moet hebben! De binnenkant van Mercado Central is al net zo bijzonder als de buitenkant. Kijk vooral even omhoog om de koepel met mooie patronen te bewonderen. Een echte aanrader is om verse Spaanse hammetjes te bestellen om te proeven. De verkopers die een jarenlange opleiding hebben gedaan om ham te snijden maken met alle liefde plakjes zodat jij verschillende soorten kunt proberen. Bestel bijvoorbeeld een Serrano ham en Iberíco ham om te kijken wat het verschil is en welke ham jouw persoonlijke favoriet is. Naast de grote hoeveelheid kraampjes vind je hier zelfs een tapasbar van chefkok Richard Camarena. De tapasbar Central Bar heeft drie keer een Michelin-ster mogen ontvangen.

Als een paar hapjes niet voldoende is en je grotere trek hebt zijn er in de omgeving van deze overdekte markt genoeg terrassen en gezellige restaurantjes te vinden. Zelf komen wij bijvoorbeeld erg graag bij Bar & Kitchen voor nog meer lekkere tapas en bij Tinto Fino voor een goed wijntje, of twee. Deze plekken vind je allemaal op loopafstand van de Mercado Central.

Een minder bekende overdekte markt die nog door weinig toeristen ontdekt is ligt in de wijk El Carmen. 

Mercado de Mosén Sorell

In de buurt vlakbij Mercado Central vind je nog een andere overdekte markt, een wel hele bijzondere: Mercado Mosen Sorell. Deze minder bekende markthal is echt onze ware favoriet! Dat deze overdekte markt in de toffe street-art wijk El Carmen ligt maakt het helemaal geweldig. Deze markthal is heel anders dan Mercado Central of Mercado Ruzafa. Je vindt hier namelijk maar weinig stalletjes met verse producten zoals groente en fruit. In deze overdekte markt van Valencia staat gastronomie centraal. De restaurantjes zijn wat luxer en het eten is hier van hogere kwaliteit. Deze overdekte markt staat bekend om de ruime keuze aan goede oesters die er verkrijgbaar zijn. Oesters eten is dan ook wat de locals in deze markt in groepen komen doen. Vooral in het weekend komen de Valencianen met het hele gezin naar deze overdekte markt om samen steeds weer een nieuwe soort oester te proeven!

Vanuit Mercado Central kun je verder naar het zuiden van Valencia helemaal doorfietsen naar de hippe wijk Ruzafa waar je nog een markthal vindt. 

Mercado Ruzafa

Deze moderne markthal in Valencia heeft echt alles. Mercado Ruzafa is een van de nieuwste overdekte markten van Valencia die pas in 1957 in gebruik genomen werd. In vergelijking met de wat grotere Mercado Central is deze veel minder toeristisch en vind je hier vooral de locals. Mercado Ruzafa heeft 160 kraampjes waar allerlei verse producten verkocht worden. De locals doen in deze markthal boodschappen voor groente, fruit, vlees en vis. Wij zijn echt fan van de groente kraampjes in deze markthal. Alleen al bij het zien van de mega grote Valenciaanse tomaten kunnen wij niet wachten om deze sappige vitaminebommen open te snijden. Ook vind je hier heerlijke Spaanse hammetjes en verschillende soorten kaas die je als tapa zou kunnen eten met een stukje stokbrood.

In de buurt van het centrum van Valencia en vlakbij de wijk Ruzafa vind je Mercado Colon. Een (half) overdekte markthal met een bijzondere historie.

Mercado Colon

Dit is echt qua ontwerp de mooiste markthal van Valencia! Het gebouw doet een beetje denken aan de werken van Gaudí in Barcelona. Mercado Colon is niet door Gaudí zelf gemaakt, maar door de architect Francisco Mora Berenguer die in Barcelona leerling van Gaudí geweest is en zo veel over het Catalaanse modernisme heeft geleerd. Deze overdekte markt is een stuk kleiner dan de andere markten van Valencia. In de omgeving van deze overdekte markt kun je goed shoppen. Omdat het een wat duurdere wijk is van Valencia, vind je hier ook wat duurdere winkels, vaak van bekende merken. Ook vind je in de buurt veel leuke boetiekjes, zoals ese O ese waar wij echt verliefd op zijn geworden. Je vindt hier toffe dameskleding, schoenen, tassen en sieraden. 

Over de historie van Mercado Colon valt veel te vertellen: Mercado Colon had vroeger net als alle andere markten stalletjes met verse producten. Toen steeds meer marktlieden de hal gingen verlaten, omdat ze de huur niet meer konden betalen werd het een beetje uitgestorven op deze plek. Om Mercado Colon nieuw leven in te blazen zijn er nu speciale restaurantjes gevestigd die allemaal met de omgeving te maken hebben. Zo vind je er een winkel met het Turia bier van Valencia, een biologisch restaurant en een horchatería (het typische Valenciaanse aardamandel drankje). De smaak van dit drankje is lastig te beschrijven, tijdens jouw vakantie in Valencia kun je in Mercado Colon een goede horchata proberen om zelf te ontdekken of je ervan houdt. Het eten zoals de Paella die in Mercado Colon geserveerd wordt is niet van de beste kwaliteit, dus voor een goede lunch of diner kun je beter Paella gaan eten aan het strand bij La Pepica of één van de andere restaurants aan de boulevard.

Mercado Cabanyal

Aan het strand vind je de oude visserswijk El Cabanyal, waar tussen de straatjes Mercado Cabanyal gelegen is. De mix van kleurrijke en vervallen huisjes in deze wijk maken El Cabanyal tot een bijzondere plek waar je een hele andere kant van Valencia zult ontdekken. Als je graag een stukje authentiek Valencia wilt zien, dan is het erg leuk om deze wijk tijdens je stedentrip in Valencia te bezoeken. Omdat de overdekte markt “Mercado Cabanyal” wat minder goed te vinden is, zal je hier bijna alleen de Valencianen tegenkomen. Als je eenmaal in de wijk bent, dan is het gekleurde gebouw waar de markt in zit eigenlijk niet meer te missen. Mercado Cabanyal ligt vlakbij het strand en daarom kun je hier naast verse groente, fruit en vlees vooral goede vis krijgen. Vanaf het ontstaan van deze overdekte markt staat Mercado Cabanyal al bekend om de goede kwaliteit vis die verkocht wordt door gezellige visverkopers.

Wij hebben al helemaal trek gekregen van de gedachte aan alle verse producten in de overdekte markten van Valencia! Tijdens de fietstour gaan we meestal langs één van de markthallen om je meer te vertellen over alle lokale lekkernijen.

Tot snel in Valencia en eet smakelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.