5x onze favoriete paella in Valencia

Wanneer je op vakantie in Valencia bent mag het proeven van lokale gerechten natuurlijk niet ontbreken! Geniet als een echte Spanjaard van een uitgebreide lunch met een heerlijke pan paella om te delen.

Wist je dat het bekende Spaanse gerecht paella oorspronkelijk uit de regio Valencia komt? Het rijstgerecht is ontstaan bij de rijstvelden van El Palmar in het natuurgebied Albufera vlakbij de stad. Hier wordt veel rijst verbouwd en je vindt er veel gezellige restaurantjes waar de paella nog echt op traditionele wijze op houtvuren gemaakt wordt. In de stad hebben wij een aantal pareltjes gevonden waar ze dit gerecht ook nog op traditionele wijze klaarmaken. Hieronder onze favoriete paella restaurants!

1. El Yuso in de wijk El Carmen

In het oude stadscentrum El Carmen komen wij graag bij El Yuso voor een lekkere paella. De locals nemen uitgebreid de tijd om samen met de hele familie in het weekend paella te eten. Tijdens de Spaanse lunch komen ze met groepen bij elkaar, dus reserveren voor een plekje is zeker geen slecht idee. Als je niet van de Valenciaanse versie van paella houdt, dan kun je er ook voor kiezen om een paella marisco (met vis) of mixta (met een combinatie van vlees en vis) te bestellen. Bij dit restaurant is er een ruime keuze aan goede paella’s. En voor de echte durf-alls kun je ook paella negro bestellen met zwarte rijst!

2. La Pepica – Paella aan het strand

Wat is er nou lekkerder dan paella eten in Valencia…? Precies, paella eten aan het strand met de zee geluiden om je heen. Dat je aan het strand ook goed terecht kunt voor een heerlijke paella is geen twijfel over mogelijk. Je vindt hier zelfs restaurants waar de paella nog op traditionele wijze op houtvuur bereid wordt.
Bij La Pepica wordt al zeker meer dan 100 jaar paella gemaakt. Omdat La Pepica van generatie op generatie is gegaan en inmiddels beheerd wordt door de kleinzoon van de oprichters maken ze het typische rijstgerecht hier nog steeds volgens authentiek recept. De service van het vriendelijke personeel is erg goed en de paella nog veel beter! Dit moet je echt geproefd hebben als je in Valencia bent.

3. Casa Carmela – Paella aan het strand

Ook als je bij Casa Carmela binnenstapt zal je aan het interieur al herkennen dat je hier met een authentieke Spaanse keuken te maken hebt. De Valencianen komen hier erg graag om van een heerlijke paella te genieten en wij snappen wel waarom! De paella’s worden hier in grote pannen op houtvuren gemaakt. Als je zeker wilt zijn van een plekje om dit niet te missen, is het (vooral in het weekend) verstandig om van tevoren te reserveren. Omdat paella door de Spanjaarden als la Comida (de lunch) gegeten wordt is dit restaurant alleen tussen 13:00 en 16:00 uur geopend. Zo kun jij het eten van paella als een local ervaren!

4. Restaurante Arrocería Duna – Een luxe restaurant in Albufera de Valencia

Het rijtje met aanbevelingen waar je de beste paella kunt eten zou niet compleet zijn zonder twee plekken buiten de stad mee te nemen in onze favorieten. Ongeveer 20 km ten zuiden van Valencia vind je het natuurgebied Albufera waar je met een bootje kunt varen en de grote rijstvelden ziet liggen. De sportievelingen kunnen naar dit natuurgebied fietsen. Een andere optie is om bus 25 te pakken die je naar El Saler en Albufera brengt om de plek waar paella ontstaan is met eigen ogen te zien. Het mooie strand, El Saler, dat tussen de duinen ligt is erg lekker voor een wandeling in de natuur als je een dagje erop uit wilt. Lekkere paella eet je hier bij het luxe Restaurante Arrocería Duna dat direct aan het strand gelegen is.

5. Restaurante Bon Aire – Traditionele paella in Albufera de Valencia

Voor een traditionele paella is Restaurante Bon Aire in dit dorp een echte aanrader! Wat ook echt leuk is om te doen, is om na de paella lunch naar het dorpje El Palmar te gaan. Hier kan je namelijk een bootje op om een geweldige zonsondergang te ervaren op het Albufera meer! Heerlijk om de dag mee af te sluiten.

Hopelijk vond je het leuk om deze blogpost over onze favoriete paella restaurants te lezen! Toch meer zin in traditionele tapas? Lees dan ook onze blog: Tapas eten in Valencia – De leukste adresjes voor traditionele Spaanse tapas.