Geloof, feestdagen en tradities in Valencia

Valencia is een echte feeststad! Er gaat bijna geen maand voorbij zonder gezellig evenement. Ook zijn er in Spanje heel veel feestdagen waarop de locals vrij zijn. Het is daarom zeker aan te raden om bij het plannen van je stedentrip naar Valencia te checken welke leuke evenementen er georganiseerd worden en op welke dagen winkels en bezienswaardigheden gesloten zijn. Wij nemen je mee op reis door deze gelovige stad die rijk aan feestdagen en tradities is!

Geloof in Valencia

Als je in Valencia bent zul je al snel merken hoe belangrijk het katholieke geloof voor de stad is. Over de stad verspreid vind je namelijk heel veel kerken. De ene nog mooier dan de andere! Een echte aanrader is om de San Nicolás kerk in het historische centrum van Valencia te bezoeken!  In het verleden zijn er in de stad meerdere heersers geweest die de bevolking tot een geloof probeerden te bekeren. De drie belangrijkste stromingen in Valencia waren de Islam, het Christendom en Jodendom. In de Moorse periode van 711 tot 1238 was de Islam het belangrijkste geloof in Valencia. Van deze periode is nog maar weinig terug te zien in de stad. De kathedraal van Valencia op Plaza de la Virgen was vroeger bijvoorbeeld een moskee.

Sinds de 17e eeuw zijn de Moren uit de stad verdreven, waardoor het katholieke geloof nu de belangrijkste stroming in Valencia is. In de wijk El Carmen is de Portal de la Valldigna nog overeind gebleven. Deze poort verdeelde Valencia vroeger in een Christelijk en Moors gebied. De stad Valencia was vroeger omringd door een stadsmuur met meerdere torens. Hiervan zijn nu enkel nog de Torres de Serranos en Torres de Quart in het oude stadscentrum van Valencia te bezoeken.

De invloeden van het geloof in Valencia zie je terug in de feestdagen waarop heiligen herdacht worden en in de vele tradities die de stad rijk is.

Las Fallas in Valencia beleven

Het belangrijkste en grootste feest in Valencia is Las Fallas! Ieder jaar in maart wordt de stad omgetoverd tot een magische plek vol met poppen en vuurwerkshows. De hele stad is kleurrijk versierd en alles is een groot feest. Eigenlijk vinden wij dat iedereen Las Fallas minimaal een keer in zijn/haar leven meegemaakt moet hebben!! Het hele jaar door wordt er gewerkt aan de prachtige kunstwerken om in maart alles op de pleinen te plaatsen en aan de stad te laten zien. Tijdens een fietstocht of wandeling door de stad kom je meerdere Casa Falleras (oftewel Casals) tegen. Dit zijn de verenigingshuizen waar veel voorbereidingen voor Las Fallas plaatsvinden. Er zijn de hele maand veel evenementen en de falleras y falleros lopen in van zijde gemaakte traditionele kleding door de stad. Tijdens Las Fallas organiseren wij ook een wandeltocht langs de mooiste creaties om je alles over dit fantastische feest te vertellen!

Día de Virgen de los Desamparados

Op de tweede zondag van mei wordt er in Valencia een belangrijke feestdag gevierd. Dit is de dag ter ere van de heilige maagd van de hulpbehoevenden die de beschermheilige van de stad is. Deze bijzondere traditie vindt ieder jaar plaats op het Plaza de la Virgen waarbij een historische gebeurtenis nagebootst wordt. In 1923 werd de heilige maagd in het bijzijn van de koningen gekroond. Op deze dag worden ieder jaar nog processies, speciale kerkdiensten en traditionele dansen op het plein gehouden. Een zeer belangrijke feestdag voor de gelovige Valencianen en erg leuk om als toerist een keer mee te maken in de stad!

Corpus Christi viering in Valencia

Deze historische feestdag wordt al sinds 1355 in Valencia op de achtste zondag na Pasen gevierd. Tijdens het feest wordt er met paarden en praalwagens door de stad gereden richting Plaza de la Virgen. Het belangrijkste onderdeel van Corpus Christi is de processie waarin het lichaam van Christus door de straten gedragen wordt en de Valencianen vanaf de balkonnetjes bloemen naar beneden laten dwarrelen. Vlakbij de Torres de Serranos in een zijstraatje kun je het Corpus museum over deze historische feestdag bezoeken. Het museum is gevestigd in de Casa de les Roques waar de beelden en wagens opgeslagen staan en te bewonderen zijn!

Día de La Comunidad Valenciana

Op 9 oktober wordt de dag gevierd waarop in 1238 Valencia door Jaime I bevrijd werd van de Moren. De hele week in begin oktober vinden er al meerdere evenementen in de stad plaats om deze dag te eren. Het Valenciaanse volkslied wordt gezongen op het Plaza de Ayuntamiento bij het gemeentehuis en er worden bloemen neergelegd bij het standbeeld van Jaime I die veel voor Valencia betekend heeft. De locals zijn erg trots op de geschiedenis en cultuur van de stad en dat is tijdens deze dag heel goed zichtbaar.

Kerst en oud & nieuw vieren in Valencia

Naast deze speciale feestdagen in Valencia is het natuurlijk ook erg leuk om kerst en oud & nieuw mee te maken in de Spaanse stad. In de wintermaanden zijn de temperaturen nog boven de 15 graden, dus dat wordt genieten.

De gezellige pleinen van Valencia zijn in de decembermaand mooi verlicht. Door de hele stad kun je kerststalletjes en markten bezoeken. Deze kerststalletjes worden Beléns genoemd en zijn een echte traditie in Spanje waarbij iedereen op zijn eigen manier Bethlehem na probeert te maken.

Met oud & nieuw kun je gelijk de Spaanse traditie ervaren om bij het aftellen naar het nieuwe jaar twaalf druiven te eten bij iedere klokslag. Wij hebben even moeten oefenen om dit zonder moeite net als de locals te kunnen doen, maar inmiddels zijn we er best wel goed in, haha! Als je alle twaalf de druiven in twaalf seconden op eet brengt dit volgens de Spaanse traditie geluk in het nieuwe jaar.

Het bijzondere aan in een ander land wonen vinden wij dat je de lokale feestdagen kunt vieren zoals de Spanjaarden dat zelf ook doen. Tijdens je stedentrip naar Valencia kun je met goed plannen een leuke feestdag meemaken! Op onze fietstours rond de feestdagen vertellen we je graag meer over wat er gevierd wordt en welke evenementen er op dat moment in de stad zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.