La Pilareta – Een leuke Spaanse tapasbar

De geweldige tapasbar La Pilareta was oorspronkelijk een slijterij onder de naam El Lorito. Kleindochter van de eigenaar kwam met het idee om ook maaltijden aan te gaan bieden en in maart 1917 kregen ze een vergunning om een bar te openen! Dit is top want je moét geweest zijn bij La Pilareta – Een leuke Spaanse tapasbar.

Het verhaal van La Pilareta

Na een hele tijd maaltijden te hebben geserveerd begon de bar na de oorlog met een nieuwe fase waarin tapas centraal stonden. De Valenciaanse clóchinas (mosselen), werd het ster gerecht van de bar. In La Pilareta brengen ze de weekdieren uit Galicië en begeleiden ze met een lichte saus (eigenlijk water en het eigen sap van de mosselen) gekruid met een pittige touch, wat het heel bijzonder maakt. Er wordt gezegd dat er welleens 1 ton mosselen zijn geconsumeerd tijdens het grote feest Las Fallas. Een ander leuk weetje zijn de kratten onder de bar. Omdat deze bar bekend staat om de mosselen en deze dan ook het meest gegeten worden, was het makkelijk om iets te hebben om de schelpen direct in weg te gooien. Het ziet er niet uit, maar puur uit gemak hebben ze dus die kratten daar neer gezet om de schelpen in te gooien.

Traditionele tapas

Buiten de Valenciaanse clóchinas serveren ze bij La Pilareta ook heerlijke andere tapas. Ze hebben de standaard traditionele tapas zoals croquetas, patatas bravas en albondigas, maar ook hebben ze een typische Valenciaanse tapas: Esgarraet.
Dit gerecht van Valenciaanse oorsprong, gemaakt met peper, kruimels gezouten kabeljauw, knoflook en olijfolie, is ideaal om te nemen als aperitief.
De “esgarraet” dankt zijn naam aan het Valenciaanse woord “esgarrar” dat ‘scheuren’ betekent, want om het voor te bereiden moet je de ingrediënten in dunne reepjes scheuren. Het is een gerecht van eenvoudige oorsprong gemaakt van kabeljauw, dat in het verleden werd beschouwd als de vis van de armen.
Om het te koken, moet je de paprika’s laten braden en ze goed gaar te laten worden en ze vervolgens afgekoeld en geschild in reepjes te scheuren. Dan wordt de gezouten kabeljauw toegevoegd, heel goed versnipperd. Het mengsel van het zoete van de paprika’s met deze zouten creëert een rijk contrast aan smaken voor degenen die het proeven!

Hopelijk vond je het leuk om deze blogpost over La Pilareta te lezen! Wil je meer tips voor leuke Spaanse tapasbars? Lees dan ook mijn blogpost: Tapas eten in Valencia – de leukste adresjes voor traditionele Spaanse tapas!