Valencia: de zijde stad van Spanje

Heb jij wel eens gehoord van de zijderoute die door verschillende landen en steden loopt en onderdeel is van de Werelderfgoed lijst. Guess what! Een belangrijk stuk van deze route loopt dwars door Valencia waar vroeger producten zoals zijde, satijn, diamanten en parels verhandeld werden. In Valencia kun je in de wijk el Pilar (vroeger Velluter) en het historische stadscentrum nog delen terugvinden die herinneren aan de tijd tussen de klassieke oudheid en de middeleeuwen. 

Op een aantal plekken in Valencia kun je nog steeds in aanraking komen met de belangrijke functie die de stad voor de zijdehandel betekend heeft. Als je nieuwsgierig bent en hier meer over wilt weten is ons advies om zeker een bezoekje te brengen aan La Lonja de la Seda, het zijdemuseum. Ook vertellen we je er alles over tijdens onze fietstour, waarin we je informeren over alle leuke weetjes en de geschiedenis van Valencia.

La Lonja de la Seda

Deze bezienswaardigheid in Valencia uit de 15e eeuw is bij veel toeristen wat minder bekend. Voor de Valencianen is dit gebouw een ontzettend belangrijk stukje geschiedenis van de stad. Als je een local in de stad tegenkomt vertellen ze maar al te graag over deze parel van de stad! Vroeger werd in de zijdebeurs op deze plek de zijde (la Seda) als een galerij (la Lonja) uitgestald om te verhandelen. Je vindt dit historische monument tegenover de Mercado Central. Sinds 1996 staat het in gotische stijl gebouwde Lonja de la Seda ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst, een culturele plek dus die wat ons betreft zeker het bezoeken waard is.

Voor 2 euro kun je de binnenkant van dit imposante gebouw bekijken en krijg je in de prachtige tuin met sinaasappelbomen en fontein een echt mediterraans gevoel! Met een beetje fantasie moeten de pilaren in de handelskamer palmbomen voorstellen en het plafond verwijst naar de sterrenhemel. Leuk om te weten is dat vroeger het plafond heel kleurrijk was met veel blauw. De details aan de buitenkant maken dit een prachtig gebouw in Valencia! Kijk maar eens goed en je zult de bizarre 28 waterspuwers die het dak watervrij houden en beschermen tegen lekkages kunnen ontdekken. Wij zijn benieuwd wat jij erin kan herkennen.

Tip: op zondag is de entree van La Lonja de la Seda helemaal gratis.
La Lonja de la Seda is op maandag tm zaterdag geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur.
Zondag sluit de zijdebeurs om 14:00 uur.

Zijdemuseum Valencia

Omdat zijde voor Valencia erg belangrijk is en de Valencianen hier super trots op zijn is een aantal jaar geleden in 2016 het zijdemuseum in de redelijk onbekende, maar o zo leuke wijk El Pilar geopend! Hier woonden vroeger veel zijdewerkers. In dit museum kun je ontdekken hoe de zijde gemaakt werd en verschillende producten en kleding bewonderen waarbij zijde gebruikt is. Je zal dan bijvoorbeeld leren dat zijde gemaakt wordt door de zijderups die de blaadjes van moerbeibomen eet. In de tijd van de Moren werden er in Valencia heel veel moerbeibomen geplant, zodat deze rups veel zijde kon produceren waardoor Valencia een van de belangrijkste zijdesteden in Europa is geworden. Vlakbij het zijdemuseum in de wijk El Pilar vind je een prachtig park: Jardines del Hospital waar je heerlijk kunt relaxen of wandelen in de zon.

Ons favoriete zonnige terras ligt aan de rand van dit park. Voor een drankje in de zon en heerlijke gamba’s komen wij heel graag bij Rivendel! Als je na al dat opsnuiven van cultuur wel zin in een borrel hebt gekregen kun je hier neerstrijken.

Van dinsdag tot en met zaterdag is het zijdemuseum van 10 tot 19 uur geopend, op zondag en maandag sluit het museum om 15 uur. De entreeprijs om het museum te bezoeken is 6 euro.

Kleding gemaakt van zijde in Valencia

Valencia heeft meerdere belangrijke feestdagen in het jaar. Het grootste feest wordt gevierd in maart. Dan wordt Valencia omgetoverd tot een stad vol met vuurwerk, kleurrijke mega grote beelden en Falleras in prachtige traditionele jurken. Deze kostuums met mooie patronen zijn voornamelijk van zijde gemaakt. De jurken worden met de hand gemaakt en kunnen tot wel tienduizenden euro’s kosten! Het Fallas festival trekt jaarlijks heel veel toeristen naar Valencia en wij vinden eigenlijk dat iedereen die van de Spaanse cultuur houdt dit feest minimaal een keer moet hebben meegemaakt.

Je zal wel begrijpen dat zijde voor Valencia ontzettend belangrijk is! De locals zijn dan ook super trots op alle gebouwen, musea en klederdracht in de stad die aan de gouden eeuw van zijdehandel doen herinneren. 

Wij hopen je snel in Valencia te zien om je tijdens onze tour meer te vertellen over de tradities die in de stad nog steeds in ere gehouden worden!

Tot snel!

Liefs,
Anouk & Robin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.