Fietsen door het Turia park

Het ongeveer 9 km lange Turia park dat door zo’n beetje heel Valencia loopt, maakt deze stad echt geweldig om te fietsen en te verkennen! Waarom dit het favoriete park van veel locals en toeristen is, kun je zelf ervaren als je er doorheen fietst of wanneer je met ons mee gaat op fietstour door Valencia, waarin we je alles vertellen over de bezienswaardigheden die je in dit park tegenkomt.

Ontstaan van het Turia Park

Deze groene strook in Valencia was vroeger een rivier: Río Turia. Op 14 oktober 1957 gebeurde er iets vreselijks in de stad, het water stond veel te hoog waardoor een groot deel van Valencia overstroomde. Omdat de overstroming zelfs voor tientallen doden gezorgd heeft, mocht dit nooit meer gebeuren en heeft de gemeente besloten de rivier zo snel mogelijk droog te leggen. Het eerste idee was om een snelweg aan te leggen die het makkelijker zou moeten maken om van Valencia naar andere steden in Spanje zoals Barcelona en Madrid te reizen. De Valencianen voelden niet zo veel voor dit idee en protesteerden omdat zij een groene opvulling van de rivier een veel beter plan vonden. Wij zijn heel blij dat de gemeente naar de bevolking geluisterd heeft en Jardin del Turia in 1986 geopend werd!

Activiteiten Jardin del Turia

Sinds de opening weten steeds meer mensen dit veelzijdige park te vinden. Ook wij fietsen er graag doorheen om jullie het mooie Valencia te laten zien tijdens onze fietstour!

Het is bijna altijd zonnig in Valencia, de locals genieten dan ook graag van het buitenleven in een van de vele parken van Valencia die als achtertuin gebruikt kunnen worden. In het Turia park zal je in de ochtend en avond veel sporters tegen komen die de hardloopbaan die door bijna het hele park loopt goed weten te benutten. Ook voor een gezellige picknick of het vieren van een verjaardag is het Turia park erg geschikt. Voor de kinderen vind je in het Turia park een hele grote speeltuin: Gulliver. Dit speelpark is een gratis activiteit in Valencia en super geschikt voor kinderen! Naast het Gulliver park ligt een midgetgolfbaan die je ook helemaal gratis kunt gebruiken om samen met kinderen in Valencia een balletje te slaan. In de zomermaanden is er ook een grote markt en kermis te vinden in het Turia park. Op de tropische avonden worden er bij Palau de la Musica allemaal zitzakken neergelegd voor een openlucht bioscoop. Heel bijzonder om dat tussen de Spanjaarden in de buitenlucht een keertje mee te maken als je tijdens de vakantie in Valencia bent.

Fiets onder de prachtige bruggen van Valencia door

Door het Turia park zijn een aantal historische bruggen verspreid, waarvan een aantal zeker de moeite waard zijn om eens beter te bekijken. De vijf historische bruggen zijn gebouwd rond de 14e eeuw. De Puente de la Mar die over een vijver in het Turia park heen ligt, brengt je naar een van de mooie overdekte markten van Valencia: Mercado Colon. Vanuit hier kun je makkelijk doorfietsen naar Calle Colon waar je goed kunt shoppen. De kleurrijke Puente de las Flores is onze echte favoriet.

Behalve de historische bruggen vind je in het Turia park vlakbij het metrostation Alameda ook een moderne brug genaamd Calatrava. Zoals de naam al zegt is deze moderne brug ontworpen door de architect Santiago Calatrava die ook de Stad van Kunst en Wetenschap in Valencia heeft ontworpen. Leuk om te weten is dat het metrostation Alameda het eerste project is dat Calatrava in Valencia heeft afgerond. Als je net als wij ook zo’n fan bent van de ronde vormen en het mozaïek gebruik van deze architect, dan is het zeker de moeite waard om dit metrostation ook eens aan de binnenkant te bekijken!

Bezienswaardigheden Valencia in het Turia park

Het is zeker aan te raden om de fiets te pakken en het hele Turia park door te fietsen. Helemaal aan het begin van het Turia park vind je het Bioparc. Een van de mooiste dierentuinen van heel Europa waar de dieren meer ruimte krijgen in de natuur.

Helemaal aan het einde van het Turia park is de plek waar je de indrukwekkende Stad van Kunst en Wetenschap vindt. Als je het Turia park helemaal door fietst kom je via Palau de la Musica en Parc Gulliver bij L’Hemisferic, L’Umbracle, het wetenschapsmuseum, Agora en Oceanogràfic. De gebouwen in het water zijn onderdeel van het Turia park en hèt hoogtepunt van Valencia als je het ons vraagt! De eerste keer dat wij een aantal jaar geleden in Valencia kwamen en deze gebouwen bewonderden, raakten we maar niet uitgekeken. Wow, zoiets hadden we echt nog nooit eerder gezien! En eigenlijk kunnen wij nog steeds iedere keer weer opnieuw genieten van het zien van deze gebouwen en de prachtige lucht eromheen. Hoe vaker je de gebouwen bekijkt, hoe meer details je in dit moderne deel van Valencia gaat ontdekken! 

Via het Turia park naar het strand fietsen

Vanuit de Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap) raden wij je aan om door te fietsen naar het strand van Valencia waar je de gezellige lunch spots La mas bonita en La Girafe vindt. De weg naar het strand kun je gemakkelijk vinden door het Turia park bij El Corte Ingles te verlaten en de Calle Menorca te pakken richting Avenida del Puerto, die je via de haven direct naar het strand brengt waar jij heerlijk van de zon kunt gaan genieten.

Tot snel op de fiets in het prachtige Turia Park!