Top 5 bezienswaardigheden Valencia – Plaza de la Virgen

In Valencia is op ongeveer iedere hoek van de straat wel een pleintje te vinden. Wij hebben heel veel favorieten, en Plaza de la Virgen hoort zeker in ons rijtje van mooiste pleintjes in Valencia thuis! We hebben de top 5 bezienswaardigheden van Plaza de la Virgen op een rijtje gezet. Oooohh wat is hier toch veel te zien! De gezellige terrassen, straatmuzikanten en activiteiten maken van dit plein elke dag weer een feestje :). Veel toeristen hebben dit plein dan ook al weten te ontdekken tijdens hun stedentrip in Valencia.

Fontein – Fuente Del Agua de la Acequia

De fontein in het midden van het plein geeft een echte zomerse sfeer. Leuk om te weten is dat de man in het midden van de fontein, de Turia rivier symboliseert. Deze rivier is drooggelegd na een zware overstroming in 1958. Het is omgetoverd tot een park, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. De man van de fontein moet Neptunus voorstellen, de God van de Zee, en de vrouwtjes eromheen zijn de 8 irrigatiekanalen van de rivier.

Wij hebben al vele foto´s gemaakt bij deze prachtige fontein. Maar niet alleen de fontein is erg fotogeniek, want het totaalplaatje met de mooie basiliek en kathedraal op de achtergrond is al helemaal geweldig.

Basiliek

Een echte eye-catcher op Plaza de la Virgen is de Basílica de la Virgen. Wanneer wij de roze koepel tussen de smalle straatjes zien opduiken, weten we dat we in de buurt zijn van dit geweldige plein! De binnenkant van de basiliek is ook erg mooi, het bezoeken hiervan is een gratis bezienswaardigheid in Valencia. Deze basiliek heeft een bijzonder historisch verhaal. Wanneer je de geschiedenis een beetje kent is het nog interessanter om de Basílica de la Virgen van binnen te bezoeken. Tussen 1652 en 1667 is de basiliek gebouwd en sinds de 17e eeuw is deze tempel in barokke stijl het belangrijkste religieuze gebouw van Valencia. Het religieuze bouwwerk eert de beschermheilige van de stad en is voor de Valencianen ontzettend belangrijk!

Kathedraal

De kathedraal van Valencia wordt ook wel Catedral de Santa María of La Seu genoemd. Een leuk weetje is dat de heilige graal in deze kathedraal bewaard ligt. Dit is volgens verhalen de drinkbeker waar Jezus tijdens het laatste avondmaal uit gedronken heeft. De heilige graal is het enige Hebreeuwse drinkgerei dat nog bewaard gebleven is en daarom is het extra bijzonder dat deze in Valencia opgeslagen ligt. 

De bouw van de kathedraal is gestart in 1262, toen de eerste steen werd neergelegd. De kathedraal werd op de plek van de grote moskee gebouwd, zo behoorde Valencia een lange tijd bij de Moren. Toen de Moren verslagen werden, werd de moskee met de grond gelijk gemaakt en werd de kathedraal gebouwd. Pas in het jaar 1425 werd de bouw van de kathedraal afgerond.

Naast de kathedraal van Valencia vind je ook een belangrijk museum. Als je de werken van bekende Spaanse kunstenaars wilt zien, dan kun je deze in het museum dat bij de kathedraal hoort bekijken. Je vindt er een kunstwerk van bijvoorbeeld de Spaanse schilder Francisco de Goya. Een combinatieticket voor het museum en de kathedraal kost je 7 euro. Op zondag is de entree net als veel andere musea in Valencia gratis :-).

Tip: de ingang is te vinden aan het plein Plaza de la Reina. Vanaf Plaza de la Reina heb je gelijk een mooi uitzicht op de kathedraal en de toren van de kathedraal.
Dit zijn de openingstijden:
Maandag tm zaterdag: 10:00 – 18:30 uur
Zondag en feestdagen: 14:00 – 18:30 uur

Torre del Miguelete – El Micalet

De klokkentoren net achter het fantastische Plaza de la Virgen plein is een onderdeel van de kathedraal van Valencia. Een echte aanrader is om deze toren met 207 treden te beklimmen. Het is even een hele klim, maar hé dan heb je wel gelijk de calorieën van al dat lekkere Spaanse eten weg gewerkt. In de zomermaanden kun je van maandag t/m zondag tussen 10:00 en 19:30 uur de toren voor 2 euro bezoeken. In de wintermaanden gaat de toren om 18:30 dicht en op zondagmiddag is de toren in de winter gesloten.

Heb jij Valencia al wel eens van bovenaf bekeken? Wauw, wat is het uitzicht vanaf deze toren mooi! Na een flinke klim kun je genieten van het uitzicht over Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina, Plaza Ayuntamiento, Torres de Serrano, Torres de Quart en de rest van de stad. Een handig punt om een plannetje te maken welke andere bezienswaardigheden in Valencia je nog wilt gaan bezoeken ;). Als je goed kijkt kun je zelfs de stad van kunst en wetenschap zien liggen. Misschien kun je tussen alle huisjes zelfs wel je eigen appartement of hotel in de stad herkennen.

Evenementen

Valencia is een bruisende stad. Overal is er wel iets te doen, of maak je iets mee. Zo lopen wij vaak in de stad en horen dan ineens muziek. Vaak is dit dan een dansgroep die in het weekend samen komen en op straat gaan dansen. Toen wij hier nog maar net woonden, maakte wij per toeval zo ook iets mee op Plaza de la Virgen: het watertribunaal. Dit is een eeuwenoude traditie die nog steeds elke donderdag om 12:00 uur gehouden wordt. Je kunt het met je eigen ogen zien, want het Watertribunaal wordt gehouden voor één van de deuren van de Kathedraal, de deur van de Apostelen. Hier komen 8 landarbeiders bij elkaar in oude klederdracht, waar ze in een rondje om elkaar heen zitten op houten stoelen uit de 17e eeuw. Hier wordt mondeling rechtspraak gedaan en de besluiten zijn onherroepelijk. Het bijzondere is dat dit systeem na al die jaren nog steeds gebruikt wordt en dat het besluit wat hier elke week gemaakt wordt, nog steeds officieel geldig is. Als je van geschiedenis houdt, is het zeker de moeite waard om dit Watertribunaal bij te wonen!

In de wintermaanden komen wij in het weekend ook graag op dit plein voor traditionele Valenciaanse dansen. De muziek kun je al vanaf de verte horen wanneer je richting Plaza de la Virgen gaat fietsen. De mannen en vrouwen hebben prachtige klederdracht aan en dansen op typisch Spaanse muziek. Wij vinden het heerlijk om zo telkens weer herinnerd te worden aan de mooie Spaanse cultuur. De traditionele Valenciaanse dansen worden bijna ieder weekend op Plaza de la Virgen gehouden van half december tot en met begin februari. 

Tip: als je dan toch in de buurt bent van Plaza La Virgen, kun je voor de beste Agua de Valencia een bezoek brengen aan Café de las Horas. Dit drankje moet je echt geprobeerd hebben wanneer je in Valencia bent. Wij kunnen altijd wel een goede reden verzinnen om iets te vieren met een Agua de Valencia, zien we je daar? Tot snel! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.