Geheime plekjes

Geheime plekjes in Valencia

Vind jij het ook zo leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Even niet naar de grote gebouwen en weer die zelfde weg langs de kathedraal doorlopen?
Wij vinden het heerlijk om soms gewoon even lekker te verdwalen door de kleine straatjes van Valencia.
Waarom? Je komt altijd wel weer iets nieuws tegen waar je versteld van staat. Een nieuw restaurantje, een nieuw gezellig pleintje, een leuk boetiekje, koffiebarretje en ga zo maar door!

Wij willen een paar van onze meest bijzondere geheime plekjes met jullie delen in deze post. Als je geen tijd hebt om tijdens jouw citytrip ook even lekker te verdwalen, maar toch deze magische plekjes wilt zien… Lees dan lekker door!

Zo´n 2 jaar geleden, toen ik met Spanjaarden in een piso compartido (gedeeld appartement) ging samenwonen, kwam ik echt even terecht in het Spaanse leventje. Dit was de beste keuze ooit! Zij brachten me naar plekjes waar ik nog nooit was geweest…

Geheim 1: Plaza doctor Collado

Zo namen ze me mee naar Plaza Doctor Collado. Nu was ik eigenlijk stiekem wel al vaker op dit gezellige pleintje geweest, maar nu gebeurde er iets heel gaafs! Het was een zonnige zondagmiddag en het hele plein stond vol met Lindy Hop dansers. Dit is een Amerikaanse jazz/street dans waar je helemaal gelukkig van wordt als je er naar kijkt! Elke zondag komen zij naar Plaza Doctor Collado of naar Mercado Tapineria (een pleintje verder) om lekker te dansen en entertainen. Ze zetten hun boxen op de hoek van het pleintje neer en zodra de muziek aan gaat, vormen ze koppels en gaan de voetjes van de vloer.
Dit was zó ontzettend vet om te zien!

Geheim 2: De poppenbar, Mamaliga

Ook lieten ze me ´De Poppenbar´ zien. Zo heet deze bar natuurlijk niet, maar zo noem ik het altijd.
Deze bar heet Mamaliga en zit in Carrer del Juristes, 6.
Déze bar…. wat zal ik er over zeggen! Het is een bar zoals je deze nog nooit hebt gezien. Overal waar je kijkt zie je poppen, verzamelde spullen en gekke zitplekjes. Ik krijg altijd een beetje het gevoel alsof ik in de kleedkamer van de Moulin Rouge sta. Er hangen spiegels, er staan tafeltjes met van die barrokken poten, je kan een houten ladder op en dan kom je op een vide waar kussentjes liggen en waar je ook weer wat kunt drinken. Het is een hele aparte bar, waar je echt even naar binnen zou moeten lopen om het met eigen ogen te zien en te ervaren! Om de hoek zit trouwens ook een heel leuk restaurantje, Embrujo del Carmen. Hier heb je de echte originele tapas op een heeele goede manier bereidt!

Geheim 3: Plaza de Rodrigo Botet

Net achter plaza Ayuntamiento, het gemeenteplein, vind je een klein pleintje met een prachtige fontein. Plaza de Rodrigo Botet.
Wij zien dit plein als het meest schilderachtige pleintje van Valencia. De fontein is omringt door grote bomen en terwijl je een wijntje of biertje drinkt op het terras, hoor je het water van de fontein spatteren. Dat geeft zo´n fijn gevoel!
Het plein is vernoemd naar Josep Rodrigo Botet (1842 – 1915), de man die verantwoordelijk is voor de uitgebreide collectie van fossielen in Valencia´s Museo de Ciencias Naturales (Het museum van de natuurwetenschap) in park de Viveros.
Plaza de Rodrigo Botet is ook nog verschenen in twee internationale films: The Curse of the Pink Panther en The Boy Who Stole A Million.
Je vindt hier ook verschillende restaurantjes en koffietentjes. Heerlijk om op dit plein wakker te worden met een kopje koffie en het geluid van het spatterende water op de achtergrond!
Gaan!!!

Geheim 4: Mercado de Mosén Sorell

Er zijn maar weinig markten met zo veel charme als Mossen Sorrel in Valencia.
Deze markt kan je vinden in het hartje van de wijk El Carmen. De markt concurreert met een andere hele grote belangrijke markt in de buurt (Mercado Central) maar heeft toch zijn eigen zegel gecreëerd waardoor het een van de meest symbolische markten van Valencia is.
De markt bevindt zich op dezelfde locatie van het gotische paleis uit 1932 van Mossen Sorell (dat werd verwoest door een brand).
De mercado Mossen Sorell onderscheidt zich door de kwaliteit van zijn producten, altijd vers en een breed scala aan gastronomische producten.
Bovendien is deze kleine markt een ontmoetingsplaats geworden in de buurt van El Carmen. Het is gebruikelijk om de markt te zien vol met gezinnen en vrienden op weekendochtenden.
Veel van deze bijeenkomsten hebben een doel…
Ze willen zoveel mogelijk verse oesters uit een van de meest mythische locaties in de Mercado Mossen Sorell proberen, La Ostreria del Carmen.
Ze hebben een breed scala aan verse oesters! Zeker een aanrader!

Als je hier het hoekje omloopt, kom je in Carrer de Dalt uit.
Op nummertje 22 zit Santo Spirito Vintage! Een super leuke vintage winkel waar ze zelfs broeken voor je vermaken als deze niet helemaal goed zit 🙂
Er staat boven namelijk een oude naaimachine.
Ook verkopen ze hun eigen merk Santo Spirito Vintage. Hier wil ik altijd alles van kopen kopen kopen!!
Pinpas thuis laten!

Geheim 5: El Pilar

El Pilar, de wijk waar ik zelf sinds een jaar woon. Het voelt alsof ik in een apart klein dorpje woon op 5 min loopafstand van het midden van het stadscentrum.
Ik ben vaak te vinden in de supermarkt, bij de groenteboer, op de gezellige terrasjes in deze wijk of gewoon lekker ergens op een bankje op straat of in het park, aan het genieten van de zon.
Omdat ik hier zo veel van mijn tijd door breng, kom je vaak dezelfde mensen tegen op straat en op de plekjes waar ik het meest heen ga.

El Pilar is tot midden 14e eeuw een arm bevolkte buitenwijk van Valencia geweest. Het lag buiten de Arabische muur die in Valencia stond.
In 1356 is er een nieuw muur gebouwd in opdracht van Pedro IV el Ceremonioso, die een veel groter gebied bestreek dan de vorige muur.
Deze muur was bepalend voor de massale vestiging van burgers in de wijk El Pilar.
Dit waren voornamelijk zijdebewerkers (Velluters).
Zo liep de zijderoute dus ook grotendeels door El Pilar. Hier vind je ook nog veel van terug in deze wijk. Heel mooi om te zien!

Ook zijn er verschillende barretjes en restaurantjes te vinden. Mijn dagelijkse kopje koffie drink ik bij Rivendel in Calle Hospital, het terras in de zon noemen Anouk en ik deze.
Het is vrij moeilijk om een terras in de zon te vinden omdat het in Juli en Augustus ook echt veel te heet is om in de zon te zitten.
In het voorjaar en het najaar is dit juist heeeerlijk, dan gaan we altijd naar ‘het terras in de zon’, Rivendel. Daar sluiten we onze dag dan af met een wijntje.

Op de momenten dat ik deze plekjes te zien kreeg, voelde ik me zó gelukkig en zó thuis in Valencia.
Daarom wilde ik deze plekjes graag met jullie delen. Ik hoop dat jullie hetzelfde gevoel krijgen als dat ik heb gehad, dan weet ik zeker dat jouw vakantie geslaagd is!

Liefs,
Robin