Keramiekmuseum Valencia: een prachtige spot!

Keramiek is enorm belangrijk geweest voor Valencia tijdens de gouden eeuw waarin vooral luxe producten verhandeld werden. Prachtige voorwerpen van keramiek kun je bewonderen in het keramiekmuseum in het oude stadscentrum van Valencia. Dit museum heeft een wel hele unieke locatie en dat is precies waarom wij iedereen aanraden hier zeker een kijkje te nemen! Ook als je niet van keramiek houdt is het bezoeken van dit gebouw een bezienswaardigheid in Valencia voor op je bucketlist. Je kunt namelijk de binnenkant van het paleis van de markies van de twee wateren hier bekijken. Een entreekaartje naar het museum geeft je voor 3 euro toegang tot de collectie en alle prachtige kamers van het paleis. Op zondag mag je hier gratis naar binnen.

Paleis en keramiekmuseum in Valencia

De Markies de Dos Aguas heeft dit oude huis om laten bouwen tot een prachtig barok paleis! Het is echt heel uniek dat dit gebouw sinds 1954 in combinatie met het nationaal Keramiekmuseum in Spanje te bezoeken is. Valencia is heel welvarend geworden door de productie van zijde en de keramiek industrie. Omdat keramiek zo veel voor de stad Valencia betekend heeft kun je het overal terugvinden. Keramiekwerk vind je terug op de Spaanse balkonnetjes, vloeren van huizen en je kunt het ook als souvenir kopen om mee naar huis te nemen!

Symbolische betekenis buitenkant Palacio Marqués de Dos Aguas

Aan de buitenkant van het keramiekmuseum kijken wij al onze ogen uit! Tijdens het fietsen door Valencia moeten we hier altijd wel even stoppen om de details op het gebouw goed te bekijken. Zo ontzettend mooi!  Het paleis straalt echt rijkdom en luxe uit. De voorgevel van het museum heeft veel details met een belangrijke betekenis. Kijk maar eens goed naar de deur bij de ingang: net boven de deur wordt de heilige maagd Maria verbeeld. De twee kruiken die je ziet, verwijzen naar de naam van het gebouw. Dit is namelijk het Paleis van de Markies van de Twee Wateren. Het water dat uit de kruiken komt en aan de onderkant van het gebouw denkbeeldig te zien is moet twee belangrijke Valenciaanse rivieren voorstellen: de Júcar en de Turia.. of nou ja de Turia was vroeger een rivier en is na een overstroming drooggelegd waardoor we er nu als een van de vele stadsparken in Valencia van kunnen genieten!

Bezienswaardigheid keramiekmuseum Valencia

Begane grond keramiekmuseum: bij binnenkomst in het keramiekmuseum kun je twee oude rijtuigen bekijken. Op de begane grond moet je zijn om de koets van de markies te kunnen zien. Alles in het paleis is na enkele renovaties nog zo veel mogelijk in de oude staat gebleven. Het is ontzettend gaaf om nog precies te kunnen zien hoe het rijke leven van de markies er in het verleden uitgezien heeft! Als je van porselein houdt, kun je hier zelfs een kleine Chinese porselein-collectie in de vitrinekasten bewonderen.

Eerste verdieping keramiekmuseum: het bijzondere aan dit museum is dat je de privé kamers van het Palacio Marqués de dos Aguas kunt bezoeken. De marmeren vloeren en kleurrijk beschilderde plafonds geven dit paleis echt koninklijke sferen. De trap om naar boven te komen is al super mooi om te zien! Je kunt hier de keuken, eetkamer, balzaal, woonkamer en slaapkamer van de markies bekijken. Als wij hier rondlopen hebben we het idee in een film beland te zijn.

Tweede verdieping keramiekmuseum: nog een stukje verder omhoog begint de collectie keramiekwerk waar het museum eigenlijk om draait. Je vindt er veel borden van keramiek en indrukwekkende vazen en een kleine kunstcollectie. De collectie keramiekwerk wordt de meest indrukwekkende keramiek verzameling van Spanje genoemd. Veel toeristen brengen echter juist een bezoek aan dit museum om het interieur te bewonderen en wij snappen wel waarom.

Alhoewel de keramiektentoonstelling zeker mooi is om te bekijken moet je niet al te veel van de collectie van het museum verwachten. Het aantal keramiekstukken dat je kunt bekijken is redelijk beperkt en je moet er ook wel een beetje van houden.

Openingstijden Keramiekmuseum

Openingstijden keramiekmuseum in Valencia
Dinsdag tm zaterdag van 10 uur tot 14 uur en van 16 uur tot 20 uur
Zondag van 10 uur tot 14 uur geopend

Op maandag en enkele speciale (feest)dagen in het jaar is het keramiekmuseum gesloten

Ben jij er klaar voor om cultuur in Valencia te gaan ontdekken en jezelf in koninklijke sferen te wanen? Ga dan snel een kijkje nemen in het keramiekmuseum gevestigd in het prachtige paleis in het oude stadscentrum van Valencia!

Liefs,
Robin & Anouk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.